bildet viser en eldre dame

Arven etter bestemor

Amelia Garza Urteaga hadde en drøm om å få se havet en gang før hun døde. Det rakk hun aldri. Men bestemoren til Como Mexico-gründer Lety Rodriguez er med barnebarnet i alt hun gjør, ser og opplever.

-Hver gang jeg ser havet tenker jeg på bestemor. Hun drømte alltid om å se andre land enn Mexico, og jeg vet at hun ville ha trivdes her i Rogaland. Men jeg føler at hun er med meg her hele tiden. Og spesielt når jeg lager mat. Da er det nesten så jeg kan se og høre henne, sier Lety Rodriguez.

Var ofte på besøk

Det er fire timer å kjøre fra Saltillo, der Lety vokste opp, til den lille byen Nueva Rosita der besteforeldrene bodde. Den turen tok familien Rodriguez mange ganger mens Lety vokste opp.

-Vi var der ofte. Hver gang det var fødselsdag eller andre familiebegivenheter, og hver eneste ferie. To måneder om sommeren og hele julen. Hver morgen sto bestemor opp klokken seks for å lage frokost til hele familien. Da laget hun sin egen hvetetortilla og satte på kaffe. Klokken syv var frokosten klar. Klokken tolv var det middag og seks på ettermiddagen serverte hun kveldsmat. Bestemor var hjemmeværende husmor og fantastisk flink på kjøkkenet. Ingen kunne lage chorizo med bønner i tortilla som henne, smiler Lety Rodriguez.

Kultur for mat og familie

I Mexico er ikke frokost, lunsj og middag bare et måltid. Det er en begivenhet. Stress og negativitet er en uting. Det samme gjelder mobiltelefoner og andre distraksjoner. Et måltid er et samlingspunkt. En familiebegivenhet. En tradisjon.

-Det kan være ganske livlig og høylytt, smiler Lety.

-I Mexico er det ikke bare maten som er viktig. Det sosiale har minst like stor betydning. Vi har sosiale måltider der alle sitter ved bordet og snakker sammen. Det er en viktig måte å holde hverandre oppdatert på hva som skjer i livene til hverandre. Dette er uhyre betydningsfullt for alle mexicanere, og noe jeg synes vi kan lære mye av her i Norge. I Mexico er det kultur for mat og familie.

Oppskriftene går i arv

Mexico er et stort land, med lang historie, eldgamle sivilisasjoner og store geografiske forskjeller. Det rommer alt fra høye fjell, vulkaner og ørken til tropiske regnskoger og karibiske strender. Det gjenspeiles også i det mexicanske kjøkkenet. Ifølge Lety Rodriguez er det store forskjeller mellom delstatene og distriktene. En tortilla fra nordøst, der familien hennes kommer fra smaker annerledes enn en fra et annet distrikt. Og oppskriftene og mattradisjonene går i arv fra generasjon til generasjon slik Lety lærte å lage mat av bestemor Amelia.

Oppskriftsbok etter bestemor

Det var på kjøkkenet til bestemoren i Nueva Rosita det skjedde. Ifølge Lety Rodriguez er nemlig kjøkkenet det viktigste rommet i huset. Det er der alt det betydningsfulle skjer. Hun husker godt første gang hun fikk lov til å bli med for å hjelpe bestemoren å tilberede dagens måltid. Da var hun syv, åtte år gammel, og fant seg umiddelbart til rette blant grytene og kjelene.

-Jeg likte det veldig godt, ler hun.

Det var der hun lærte alle hemmelighetene som hun har tatt med til Norge og Como Mexico, og selv mange år etter at bestemor Amelia Garza Urteaga gikk ut av tiden i 2003 finner hun inspirasjon til nye retter i den rikholdige arven etter bestemoren.

-Bestemor var så klok at hun laget sin egen oppskriftsbok som tante Gloria har tatt vare på. Hvis det er noe jeg trenger eller et eller annet jeg lurer på om en oppskrift, så ringer jeg bare tante, så ordner alt seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *